Rytmikon - a symphonic piece for unspecified ensemble

2011

Commissioned by Lund University

To the 50 year celebration of the Eurythmics departement at Malmš Academy of Music

Stefan Klaverdal

Duration: approx 20-30 min.

 

For information and score in english, contact the composer

 

 

Rytmikon - ett symfoniskt verk fšr ospecificerad ensemble

2011

Lunds Universitets bestŠllningsverk

Till 50-Œrsfirandet av Rytmikutbildningen vid Musikhšgskolan i Malmš

Stefan Klaverdal

 

Partitur (generiskt)

Partitur (versionen frŒn Malmš 2011)

 

 

 

 

Min vŠg som tonsŠttare och konstnŠr har alltid gŒtt lite bredvid huvudfŒran. Ibland har jag befunnit mig nŠrmare den, och ibland nŠrmare nŒgot annat uttryck. Ganska ofta har jag intresserat mig fšr sammanblandningar av olika saker pŒ gott och ont, och ofta har jag dragits till uttrycksformer dŠr rummet spelar en stor roll. Ibland och sedermera allt oftare har jag befunnit mig nŠra Rytmikutbildningen, redan under min utbildning hade jag fšrmŒnen att samarbeta med blivande Rytmikpedagoger och lŠrde mig mycket om hur man tŠnkte dŠr. NŠr jag bšrjade samarbeta som pedagog med professorn i Rytmik, Ann-Krestin Vernersson bšrjade vi prata om hur idŽerna frŒn 1960-talet plštsligt kŠndes aktuella idag, bŒde vad gŠller uttryckssŠtt och synen pŒ grŠnslšshet mellan konstnŠrliga uttryck. VŒrt samarbete och framfšrallt intrycken frŒn vŒra studenter har influerat mig oerhšrt mycket och gett mig ett stšrre sjŠlvfšrtroende kring mina konstnŠrliga idŽer. Att mina egna verk tagit intryck blir tydligt nŠr man ser att fyra nykomponerade text-baserade verk nyligen publicerats: inte av ett musikfšrlag, utan i litteraturtidskriften OEI (nr 53-54 2011).

 

Rytmikon Šr ett arbete med tydliga referenser till 60-talet och i viss mŒn Fluxusršrelsen, bŒde i sitt uttryck och till sin konstruktion. Grundtanken var att gšra ett verk som spŠnner šver alla de pedagogiska verktyg som en Rytmikpedagog har i sin arsenal, men anvŠnda dem pŒ ett konstnŠrligt sŠtt. Jag ville ocksŒ pŒ nŒgot sŠtt visa pŒ min kontakt med Rytmikutbildningen som jag uppfattar den: musikalisk, experimenterande, serišs och innehŒllande mycket humor och glŠdje.

Till sin struktur Šr verket symfoniskt i den meningen att det har ganska lŒnga formdelar. Det spŠnner en lŒng bŒge pŒ olika plan mellan flera av delarna. InnehŒll och formdelar Šr kategoriserade som Text – Melodik – Rytm – Rum och Harmonik, och innehŒller alltsŒ de klassiska musikteoretiska parametrarna. Det Šr komponerat fšr valfri ensemblesammansŠttning och kan alltsŒ gšras av vilken ensemble som helst, det har en relativt šppen tidslŠngd och kan alltsŒ fŒ olika lŠngd beroende pŒ vem som gšr det. Man kan ocksŒ vŠlja att gšra det mer eller mindre komplext. Det Šr inte ett grafiskt partitur, men innehŒller mycket text-instruktioner.

Det šppna Šr fšrstŒs ett fšrsšk att lŠmna mycket utrymme Œt koreografiskt tŠnkande och att ge mšjlighet att anvŠnda rummet. Verket Šr dŠrfšr pŒ sŠtt och vis bara halvt i sin musikaliska form och krŠver nŒgon form av rumslighet fšr att fungera till sin helhet. DŠr Šr ju Rytmikstudenterna verkligen till sin rŠtt! Slutligen vill jag alltsŒ tacka studenterna fšr ett givande samarbete och fšr det ni fšrt in i kompositionen. Utan er – inget Rytmikon. Utan er – ingen musik!